Erdélyi Túra 2007

Varga Gábor, 2007. október 5., Mafigyelő

Magyar fizikusok Erdélyben is élnek, Erdély telis-tele van gyönyörű helyekkel, nosza, látogassunk át egy kirándulás erejéig – így indult az első, hagyományteremtő Erdélyi Túra. A Mafihe és a Kolozsvári Fizikus Klub szervezésében tizenöt bátor lány és legény húzott bakancsot, pakolt hátizsákot és vágott neki a feledhetetlen utazásnak.

Két helyi vezetőnk végigkalauzolt minket árkon-bokron, hegyen-völgyön, történelmi városokon és érintetlen tájakon, mi hol ámuldozva és derűsen, hol a kimerültséggel dacolva és levegő után kapkodva nézelődtünk.

Mivel megtréfált minket a sors, és valami véletlen folytán a fizika iránt is érdeklődünk egy picit, örömmel fogadtuk, hogy találkozhattunk izgalmas berendezésekkel a kolozsvári egyetem kutatólaboraiban, jártunk a Kolozsvári Fizika Intézetben, megtudhattuk, hogy milyen területeken foglalatoskodnak az ottani fizikusok.

De láttunk templomot is, sokat, szépet, Mátyás király szülőházának utcájában magyar kocsmát vendéglőt, csocsós helyeket és templomokat is. Meg színházakat, kívül belül, felcsendülő fizikus indulóval a színpadon.

De énekeltük a Nagykőhavas tetején is, ezeregyszáz méter szintkülönbség után, meg éjjelente a szálláshely udvarán, nagy halomban egymáson fekve, két és fél literes sört iszogatva. Jártunk a Gyilkos-tó partján, pancsoltunk a Szent Anna-tóban. Felmásztunk Szentimrebüdösfürdőre, mézeskalácsházban laktunk, szedtünk gombát, gyűjtöttünk fát, raktunk tábortüzet, sütöttünk flekkent, csillagásztunk a kristálytiszta égen.

A 607 kilométeres túra után nem csak furán használt szavakkal és székely viccekkel lettünk gazdagabbak, de rengeteg élménnyel is: ELTE-sek, mérnök fizikusok és szegediek együtt töltöttünk tizenegy szép napot, hogy aztán egy vidám társaságként várjuk viszont az erdélyi házigazdáinkat.

Hazafelé indulva a vasútállomáson még felcsendült búcsúzásképp a fizikus induló, tudja meg ország-világ, hogy ott jártunk. Erdélyiek, készüljetek, jövőre is megyünk! És kedves olvasó, gyere Te is!