Gólyatábori levelek

Bornemissza Péter, Varga Gábor, 2006. szeptember 21.

A fazekasos gólyáknak szerveztünk tábort a Balaton mellett, ahonnan – jobb híján – levélben tartottuk a kapcsolatot a külvilággal. Íme.

1. Kedves Anyu!

A fárasztó előkészületek közben megpihenve sikerült időt szakítanom egy képeslap megírására, üdvözletemet küldöm Káptalanfüredről, puszilom Aput, Lacikát és Bodrit. Remélem Cirmit megetettétek. Dél körül érkeztünk meg, az autót kicsit összekoszoltuk az út során, de majd megoldjuk valahogy. Kaját ma még nem kaptunk, ezért három raklap CBA szelettel gazdagítottuk a szomszéd szobából verejtékes munkával einstandolt hűtőszekrényünket. A technika ördöge ellen vívott véres csata után a hangfalak készen álltak a gólyák minden körülmények közötti kora hajnali riadóztatására, a számítógépek pókhálóba kötve várták, hogy egyszer valamelyikre is szükség legyen, a tábor területét életmentő tájékoztató röpiratokkal plakátoltuk tele, kipróbáltuk a saját külön bejáratú zuhanyzóinkat, amikre majd olyan irigyek lesznek a hideg vízben dideregve fürdő gólyák. Este korán nyugovóra fogunk térni, hiszen tudjuk, holnaptól feszített tempójú munka és meg nem álló sürgés-forgás vár majd ránk. Természetesen.

Puszil fiad.

2. Szasz haver!

Már tegnap lejöttünk ide az isten háta mögé, ahol még 3G internet sincs, csaptunk egy iszonyat nagy partit, ma pedig fáradt szemekkel néztük, ahogy a gólyák megérkeztek. Néhányuk ismerős, néhányan szégyenlősebbek, van aki három hétre elegendő ruhával és teljes szépségszalonnal érkezett, mások teljes viseleteként egy nagy pokróc szolgál csak, de látszik, hogy mindannyian nagy lelkesedéssel várják az elkövetkezendő napokat. Majd jól letörjük a kedvüket. Miért ne építtessünk velük hidat? Miért ne fessenek zászlót? Bár a csapatindulóikkal az irodalomórákon nem aratnának nagy sikert, most mégis elnéztük nekik ezt a ballépést, a holnapi tornától biztos szellemileg is fittebbek lesznek.

Na megyünk összeállítani a reggeli ébresztőt, megtartjuk a fektető razziát, aztán csapunk egy jó nagy bulit ma este is, csácsá!

3. Szia Cica!

Nagyon hiányzol már! Amíg ezek a gólyák itt mind butácska temetéseket adtak elő, végig Rád gondoltam. A gyurmából megformált willendorfi Vénuszok legszebbikéről is Te jutottál eszembe. Gondolataimat csak azok a fürdőruhás lányok tudták elterelni Rólad, akik az autóm mosása közben beöntötték a vizet a nyitott ablakon, de ez is csak apró rezdülés volt Érted epedező szívem húrjain. És bár este a macarenát nélküled kell majd eltáncolnom, Érted lángoló szívem világítja majd be az éjszakai túra útvonalát a sötétben botorkáló gólyák botladozó lába előtt.

A vágytól fűtve csókollak, a te kandúrkád.

4. Halihó, öcskös!

Megfogadtuk minden tanácsodat, amit az ovis vetélkedőből merítettél, csak nálunk nem pingponglabdát, nem kézzel és nem üres vödörből kellett kiszedni, nem szabad lábakon kellett szaladgálni, viszont a Süss fel napot teljes szívből énekeltük mi is, rajzoltunk elefántot, kis mackót, cicát, házikót és számítógépet a számháborús tábláinkra. Olyan buta kérdésekre kellett választ találniuk a gólyácskáinknak egymás között, mint amilyeneket ti kérdezgettek egymástól a kiscsoportban, és olyan korán kellett aludni menniük, mint neked.

Szia, és ne túrd az orrod, bátyó.

5. Kedves Vera néni!

Tisztelettel megküldjük Önnek a gólyatábor mai programját. Az egészséges életmódra történő nevelés szempontjából elengedhetetlen reggeli torna megtartása és a kitűnő konyhán elfogyasztott reggeli után sportnapot szervezünk a leendő kilencedikes diáktársaknak, ahol labdarúgás, kosárlabda, asztalitenisz, tollaslabda és iszapbirkózás sportágakban mérhetik össze felkészültségüket. Ebéd után az iskola profiljába illeszkedő módon színi előadásokkal színesítjük majd a délutánt, és azok számára, akik estére nem fáradnak el, közös, tábori szellemű éneklés lehetőségét biztosítjuk, majd a diákok egészségét szolgáló szabályok szigorú betartatásával megadjuk számukra a nyugodt pihenés örömét.

Üdvözlettel, a szervezők.

6. Kedves Anyu!

Ismét én írok, remélem nem felejtettél még el. Tudod, vacsira brassóit kértem. Lefogytam a tábori koszton, pedig Orosz Gyula tanár úr nem engedte, hogy bármit is a tányérokon hagyjunk. Mivel a hangfalakat reggel elvitték, a természet lágy ölén kellett elfoglaltságot találnunk, így került sor a gólyák hajóinak vízre bocsátására, aminek mindössze Sir Morton esett áldozatául. Nekiestünk a printernek, és okleveleket kezdtünk ipari mennyiségben előállítani. A szoros verseny miatt izgalmas eredményhirdetés számodra kissé szerencsétlenül ért véget, a jutalom torták nem nyerték el a gólyák tetszését, nem rendeltetésszerűen használták őket, izzítsd be a mosógépet! Szerencsére nemsokára indulnak haza, még készítünk velük néhány bájmosolygós felvételt, aztán feltesszük őket a vonatra. És már csak a takarítás lesz hátra... Egy éjféli teára beugrunk még a Fazekasba a portás bácsihoz, aztán már tényleg sietünk haza, hogy holnap frissen állhassunk vigyázzban a Himnusz alatt.

Millió puszi, fiad.